Born to run

Efter att ha sett totalt fyra spelningar med Bruce Springsteen så ligger han mig extra varmt om hjärtat. Därför blev det naturligt att jag tog mig an denna något mastiga självbiografi på 541 sidor.

Denna bok har varit under arbete i sju års tid och är skriven av Bruce Springsteen själv utan hjälp av någon medförfattare. Vilket enligt mig gör boken lite extra intressant, man får höra personens egna ord utan att det blir någon andrahandsversion. Boken sträcker sig över hela hans liv, med start i barndomen och uppväxten i New Jersey, ända fram till nutid. Kontrasterna i hans liv är enorma. Sin barndom beskriver han som stundtals hård, med ekonomiska svårigheter och en pappa som han länge hade en komplicerad relation till. För att sedan jämföra med det betydligt mer välbärgade livet som rockstjärna med miljontals sålda skivor.

Han håller inte tillbaka med orden och har ingenting emot att beskriva sig själv i ett inte alltid så smickrande ljus. Framförallt berättar han om de psykiska besvär som han länge har lidit av, där han stundtals har gått ner i djupa depressioner. Relationen med fadern är också en genomgående röd tråd i boken, hur den i barndomen var minst sagt ansträngd tills att de i vuxen ålder slutligen lyckades acceptera varandra.

Han beskriver starten av sin karriär som musiker, hur han efter mycket slit lyckades spara ihop till sin alldeles egna gitarr som han sedan lärde sig att spela på helt egen hand. Sedan kommer de första spelningarna på diverse skolbaler och andra mindre tillställningar, till de trevande försöken på olika rockbarer i New Jersey. Att det inte har varit en enkel väg är något som står klart, och man kan inte låta bli att förundras över det driv han har i sig. Trots alla motgångar och bakslag ger han aldrig upp, och förmodligen är det den kämpaglöden och passionen till musiken som gjorde honom till den världsstjärna han är idag.

Bokens språk är stundtals väldigt poetiskt och uttrycksfullt. Det är ingen bok som man sträckläser, men ger man den en chans så ger den en väldigt insiktsfull och gripande bild av Bruce Springsteen och det liv han har levt. Rockstjärnelivet har helt klart bjudit på en hel del, och vissa anekdoter gör en helt mållös, stundtals skrattar man högt.

Målgrupp:

Taggar (nyckelord):

Tipsat av: Natalie Järling den 16 juni 2017