Bok på film

Har du sett filmen och vill läsa boken den bygger på? Eller tvärtom?

del av omslagsbild bok Rum 213

Vilken är bäst - boken eller filmen?

Här kommer några tips på barn- och ungdomsböcker som nyligen, eller ganska nyligen, har blivit film.

SVJ – Stora vänliga jätten av Roald Dahl

Den här boken kom ut på engelska 1982 och är en riktig klassiker. Det sägs att den var författarens favorit bland de egna böckerna.
Sophie blir en natt bortförd från barnhemmet av en jätte. Men det är ingen vanlig jätte, utan SVJ - den Stora Vänliga Jätten. SVJ äter inte barn, till skillnad från de andra jättarna. Han fångar drömmar och skänker dem till barnen.
Sophie och SVJ försöker tillsammans hindra de andra jättarna att äta upp barnen. Det här är en härlig och fantasifylld högläsningsbok med massor av tokroliga ord och uttryck.

Rum 213 av Ingelin Angerborn

Tolvåriga Elvira åker på kollo. Där får hon dela rum, rum 213, med Meja och Bea. Snart börjar en del konstiga saker att hända - helt oförklarliga saker, iallafall om man är en person som inte tror på spöken… Det här är en spännande och lättläst mysrysare som vann Bokjuryn 2011.
Det finns en bok till om Elvira:
Sal 305

Fantastiska vidunder och var man hittar dem : filmmanuset  av J. K. Rowling

Boken Fantastiska vidunder och var man hittar dem används som lärobok på Harry Potters skola, Hogwarts. Den “skrevs” av magizoologen Newt Scamander.
Filmmanuset utspelar sig ungefär 70 år innan Harry Potter-böckerna. Newt Scamander anländer till New York med bagaget fullt av olika slags varelser och vidunder. Några av varelserna rymmer och ställer till det för invånarna och för Scamander. Här öppnar sig en ny magisk och äventyrsfylld värld för alla Harry Potter-vänner. Manuset avslutas med att Newt Scamander återvänder till England och påbörjar arbetet med att skriva läroboken Fantastiska vidunder och var man hittar dem. 

Miss Peregrines hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs

Jacobs farfar Abraham berättar en massa hemska och spännande historier för honom. Men är de sanna som farfar påstår? Farfar visar konstiga och gåtfulla svartvita fotografier som bevis för att han talar sanning - men det kan väl inte stämma?
När farfar dör under mystiska omständigheter bestämmer sig Jacob att undersöka saken vidare. Han ger sig ut att leta efter det barnhem, beläget på en ö utanför Wales, som farfar alltid pratade om.
En spännande och fantasifull ungdomsroman som passar bra även för andra åldersgrupper.
Boken fortsättes av :
Spökstaden : andra boken om miss Peregrines besynnerliga barn
Själarnas bibliotek : tredje boken om miss Peregrines besynnerliga barn

Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

En dag i början av höstterminen hittas en elev död på gymnasieskolan i den lilla bruksorten Engelsfors. Självmord, antar alla. En natt förs sex olika tjejer till den nedlagda dansbanan. De känner inte varandra - det enda gemensamma är att de går i samma skola. Det visar sig att de utvalda är häxor. För att överleva måste de samarbeta och bekämpa ondskan som breder ut sig alltmer.
Boken har ett högt tempo och är mycket fängslande, trots omfånget på drygt 500 sidor.
Cirkeln är första delen i en trilogi.
Övriga delar:
Eld
Nyckeln

 1. SVJ

  Av: Dahl, Roald
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 2. Rum 213

  Av: Angerborn, Ingelin
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Skönlitteratur på svenska för barn
  Finns som: Bok
 3. Cirkeln

  Av: Strandberg, Mats
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2011
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Skrivet av: Åsa Arvidsson den 27 februari 2017