Berlin i skönlitteraturen
Ett urval litteratur om en ständigt aktuell metropol.
Vill man läsa ännu en roman om Berlin?
”Vill man läsa ännu en roman om Berlin? Svaret måste i det här fallet bli ja. Även om det ibland kan tyckas ha skrivits mer om Berlin än om någon annan stad, så drabbar Emanuel Litvinoffs roman ännu med kraften av något aldrig tidigare skildrat.”
Så skriver Tove Alsterdal i sitt förord till romanen Tillbaka till Berlin. När jag läste förordet reflekterade jag över att även jag har läst ett antal böcker som utspelar sig i Berlin. Hur många kan det finnas?
Berlin på 1980-talet
Jag besökte Västberlin för första gången 1985, som ett inslag i en utbildning. Som 23-åring fokuserade jag inte på stadens historik och politik utan mer på butikernas utbud. Men det som dröjer sig kvar i minnet är besöket i Östberlin. Trots abonnerad buss och guide från öst blev fordonet grundligt genomsökt vid Checkpoint Charlie. Våra pass kontrollerades noggrant. Vi fick bara gå av bussen på bestämda platser. Neon och reklamskyltarna i väst lyste helt med sin frånvaro i öst. Det kändes som att allt var grått på flera sätt. På livsmedelsbutikerna stod det ”Mat” och på klädbutikerna ”Kläder”. Olika företag verkade inte finnas. Enorma betongmonument av politiska ledare och militärer överallt. Vår guide sålde egentillverkade vykort som extrainkomst. Kontrasten är svår att beskriva. Det var ganska tyst i bussen på vägen tillbaka till väst.
Berlin idag
Först för tre år sedan besökte jag Berlin igen. En härlig stad. Trevlig och mysig trots sin storlek. Neon och shopping överallt. Det som intresserar mig nu är inte butikerna utan minnesplatser från krig och efterkrigstid. Monument, foton med personliga berättelser samt delar av muren. En stenlagd linje i gatan går genom hela staden och markerar murens placering. Vart man än vänder sig påminns man om krig och dess konsekvenser. För mig som turist är det givande och viktigt. Men jag kan inte låta bli att undra hur det är för berlinarna? Att i sin vardag ständigt bli påmind.
Berlin i skönlitteraturen
Att många författare låter sin roman utspelas i Berlin kan jag förstå. Här nedan följer en lista på några av dem. Berlin har varit i händelsernas centrum både under första världskriget, andra världskriget och kalla kriget. Berlin är ständigt i händelsernas centrum och författare kommer med all säkerhet fortsätta ha staden som spelplats för sina romaner.
Halvblodsblues – Esi Edugyan
Berlin 1939. Sid och Chip har tagit sig från Baltimore till Berlins barer för att spela jazz. Men sedan nazisterna kom till makten är deras musik bannlyst. Deras tillvaro kompliceras av att bandets unge trumpetare Hiero är tysk och svart. Bandet flyr till Paris för att spela in en skiva, men en kväll grips Hiero på ett kafé av Gestapo och ingen hör av honom igen.
Ensam i Berlin – Hans Fallada
Året är 1940 och i Berlin bor romanens huvudpersoner Otto och Anna Quangel. När de nås av beskedet att deras son stupat i kriget känns livet meningslöst. De inleder en kamp mot nazismen som ger deras tillvaro ett nytt innehåll. På olika platser runtom i Berlin lägger de ut handtextade kort som manar till motstånd. Kommissarie Escherich gör allt för att hitta de skyldiga bakom lapparna och kommer paret allt närmare.
Blodsbröder – Ernst Haffner
Berlin 1932. Hemlösa ungdomar kämpar för att överleva. De flesta är föräldralösa, många har rymt från uppfostringsanstalter och barnhem med hård disciplin. Man sluter sig samman i gäng som stjäl och prostituerar sig. Två av pojkarna, Willi och Ludwig, har båda suttit i fängelse och är på rymmen. Undan för undan tar gänget allt större risker och polisen är dem hack i häl. Då får Willi och Ludwig en affärsidé och lyckas lämna gänget. De försörjer sig på hederligt vis men både myndigheter och deras gamla gäng jagar dem.
Farväl till Berlin – Christopher Isherwood
I Farväl till Berlin tecknas bilden av livet i huvudstaden inför hotet av ett nazistiskt maktövertagande. Berättarjaget möter människor från skilda klasser och förhållanden, som alla försöker överleva på sitt sätt.
Claudia och Amy - Elizabeth James
Amy Campion är dotter till en engelsk landsortspräst. Claudia Farnholz är en tyska som drömmer om att bli skådespelerska. I Berlin just före första världskriget möts de två. Claudia blir gravid och ett avtal sluts mellan kvinnorna. Amy och hennes man ska adoptera barnet efter födseln. Kriget skiljer dem åt. Amy flyttar med barnet till England medan Claudia blir kvar i krigets Berlin. Hemligheten med Claudias dotter binder dem samman. Först efter många år kommer avslöjandet med dess dramatiska konsekvenser.
Ögonblicket - Douglas Kennedy
En morgon anländer ett paket som vänder upp och ner på Thomas Nesbitts värld. Thomas är en frånskild författare och paketet han mottar är från Petra Dussmann. En kvinna han hade ett förhållande med i det kalla krigets Berlin på 1980-talet. Då Thomas öppnar paketet är det början på en resa in i det förflutna. Till en tid då allt ställdes på sin spets när han träffade Petra som var på flykt från DDR. En förälskelse med många förhinder. Sedan dess har han kämpat för att hålla de smärtsamma minnena borta. Det gick ända tills paketet anlände.
Tillbaka till Berlin
–
Emanuel Litvinoff
Sent 1950-tal i Berlin. Martin Stone har återvänt till sin födelsestad som hans familj flydde från 1938. Nu känner han sig mer engelsk än tysk. Han vill få tillbaka den familjeförmögenhet som nazisterna stal. Den f.d. teatermannen Hugo Krantz söker efter sin ungdomskärlek, Putzi, som svek och förnedrade honom. Både Martin och Hugo drivs av ilska och bitterhet, de misstänker varje tysk för nazistiska sympatier och illgärningar.
Himmel under Berlin – Jaroslav Rudis
Himmel under Berlin är en resa med musikaliska förtecken i Berlins tunnelbana. Petr Bém bryter upp från sitt liv i Prag, tar sin gitarr och ger sig av till den tyska metropolen. Romanen skildrar hans möten med originella karaktärer, såväl levande som döda, i Berlins underjordiska värld.
Mitt Berlinbarn - Anne Wiazemsky
Under andra världskrigets sista år är parisiskan Claire Mauriac ambulansförare vid franska Röda korset. Efter krigsslutet skickas hon till ett Berlin i ruiner för att bistå den ökande strömmen av flyktingar. Där möter hon kärleken, gifter sig och föder dottern, sitt Berlinbarn. Dessa upplevelser speglas i Claires brev och dagboksanteckningar som utgör stommen i Anne Wiazemskys bok om sin mor.
Mina 500 bästa vänner – Johanna Adorjan
En skådespelerska, En yogalärare, En filmlegendar m fl.
Huvudpersonerna i novellsamlingen Mina 500 bästa vänner är ständigt upptagna med att framställa något, i bästa fall sig själva. I ett nutida Berlin befolkar de borden på de dyraste restaurangerna kväll efter kväll. De är fåfänga, drömmer om att bli sedda och göra succé.
Hjärtats blinda fläckar – Julia Franck
Helene släpar sig mellan lägenheten där lille sonen Peter väntar och arbetet på sjukhuset där antalet skadade hela tiden växer. Hon har lyckats hemlighålla sitt judiska ursprung men till slut blir situationen ohållbar. Helene packar en väska för att fly till väst tillsammans med Peter. På tågstationen lämnar hon sin son på en bänk och försvinner. Detta är inledningen på ett familjeepos om Helene och hennes syster Marthas liv. Deras uppväxt under första världskriget och deras unga vuxenliv i Berlins dekadenta 20-tal. Samt kampen för överlevnad under andra världskriget.
Artikeln är skriven av: Eva Holmberg