Start för innehåll

Sommarläsning

Nu stundar den sköna sommaren med bad, sol och ljumma sommarkvällar – och med den även bokläsning i hängmattan eller varhelst nu du befinner dig. Det har kommit många intressanta böcker på sista tiden. Man kan inte läsa dem alla men några stycken skulle jag vilja tipsa om:

Universum i din hand, Christophe Galfard

Universum i din hand 300x200 

Beskriver obegripligheter om rymden på ett begripligt sätt

Den svensk-franske författaren Christophe Galfard har skrivit flera populärvetenskapliga böcker både för barn och vuxna. Det fantastiska med denna bok är att den trots sitt stora ämne är skrivet på ett lättbegripligt sätt, t.ex. om fysikens lagar, stjärnorna, månen, galaxen och oändligheten, ja om alltings början, livets mening och mänsklighetens framtid. Vid läsning är det som om man befinner sig på resa genom universum. Boken får en att känna sig liten och mycket av det man inte förstår finns förklarat på ett lättillgängligt sätt. Personligen hade jag gärna läst denna bok i min ungdom.  Att författaren dessutom skriver på ett humoristiskt sätt gör läsningen ännu roligare!

 

Den som hittar sin plats tar ingen annans, Tomas Sjödin

Den som hittar sin plats 300x200
Bild hämtad från Libris. CC BY 3.0

Tips i vardagen.

Tomas Sjödin, har skrivit många böcker under åren. En del avhandlar svåra saker som död och sorg. Sjödin har varit aktiv som församlingspastor i många år, fått tre barn och förlorat och sörjt två av dem. Författaren menar att varje människa har en viss speciell rätt plats i tillvaron. Det gäller bara hur man hittar den. Boken handlar om Tomas Sjödins egen livsresa och hur man vet att man har hamnat rätt. Det är ingen lätt uppgift, men på Tomas Sjödins speciella, lugna vis får vi lite tips och hjälp på vägen. Det är en hoppfull berättelse som handlar om att gå på de vägar som vi känner är rätta för oss, men som vi inte alltid vågar beträda.

 

Amineh - inte större än en kalasjnikov, Amineh Kakabaveh

Inte större än en 300x200 

Författaren berättar om sitt eget liv, sin uppväxt i Iran och om den tiden när hon var liten då kriget bröt ut. Hon var inte större än en kalasjnikov när hon bestämde sig för att bli ”peshmerga” dvs frivillig soldat för den väpnade kurdiska nationella rörelsen. Amineh lämnade familjen i forna Kurdistan för att bli peshmerga när hon bara var 13 år. Detta är en otrolig livsberättelse. Efter att ha varit i peshmergagerillan i 5 år var hon tvungen att fly för livet. Hon kom till Sverige som kvotflykting 1992, utbildade sig till socionom och står som tredjenamn på Vänsterpartiets riksdagslista. Hon arbetar för feministiska frågor som jämställdhet och rättvisa. Detta är en välskriven bok om kamp, om mod, och framförallt, om kärlek.

 

101 föremål ur Sveriges historia, Katarina Harrison-Lindbergh och Dick Harrison

101 föremål 300x200 

Denna bok har några år på nacken men jag hade stor glädje av den och slogs av att ännu finns det saker att lära sig ur historien. Detta är en bok att ha framme och bläddra i då och då och känna tidens vingslag. Boken handlar om gamla föremål, en del kända som silverbibeln eller Erik XIV:s kröningskrona men även många okända som i alla fall jag aldrig förr har hört talas om. Här finns tydliga beskrivningar med vackra bilder på föremålen. Man häpnar över att dessa gamla ting är så välbevarade och att det finns mycket historia om dem. En trevlig faktabok om forna tider.

 

Bara idag, Felicia Welander

Bara idag 300x200 

Eva åker på semester med sin pojkvän. Med sig har hon sin väninna Monikas lista på saker hon inte hann med innan hon dog. Den första boken, Kanske imorgon, handlar om väninnorna Eva och Monika. Monika var den sorglösa, livsglada, extroverta medan Eva är tvärtom, introvert och tungsint. Eva försöker i denna bok leva som Monika gjorde. Monika gjorde en s.k. ”bucket list” (dvs en lista på saker man vill göra innan man dör) där det saknades tre saker som Eva nu försöker göra. Eva bestämmer sig för att bocka i de sista punkterna åt Monika på resan: Att bada på en nudiststrand, att uppleva ett rus och att kyssa en främling. Men det ställer Evas rädslor på högkant och hon måste utmana sig själv. Bokens tema: Vad är modigast – gå vidare mot nya äventyr eller stanna kvar?

Fristående fortsättning på boken av samma författare som heter Kanske imorgon.Dessa böcker är mycket populära och skildrar en människas liv: kärlek, glädje, sorg, ja, den handlar om livet självt.

 

Hjärtats innersta röst, Jan-Philipp Sendker

Hjärtats innersta röst 300x200 

Del två i en serie. Del 1 heter Konsten att höra hjärtslag.

Detta är en trevlig feel good-roman med djupa bottnar. I den första boken finner vi Julia som hittar ett 40 år gammalt brev. Hennes pappa försvann för fyra år sedan och hennes sökande går till Burma. Där får hon höra en historia om Tin-Win och Mi-Mi, en kärlekshistoria av sällan skådat slag.

I denna bok möter vi återigen Julia som är en framgångsrik advokat i New York får en dag ett brev. Det är från hennes bror i Burma. Julia har börjat höra en röst inne i sitt huvud. En inre röst som ställer frågor om tex varför hon lever ensam, vad hon vill ha ut av livet mm. Julia bestämmer sig för att åka tillbaka till Burma. Där får hon höra en livshistoria om kvinnan Nu Nu. Denna historia är mycket känsloladdad och det som händer kommer förändra Julias liv för alltid.

 

Flickorna, Emma Cline

Flickorna 200x300 

Denna bok är mycket omtalad och handlar om Evie som är 14 år. Hon kommer i kontakt med ”flickorna”, en flock unga kvinnor tycks vara fria men som inte är det utan ägda och styrda av en man som heter Russell. Boken har kopplingar till ”Mansonsekten” på 1960-talet och ska även göras som film.

Boken är skildrad på ett smärtsamt inkännande vis. Hur det är att vara ung kvinna med allt vad det kan innebära. Evie vantrivs i sin familj och när hon ser de unga kvinnorna med flaxande hår, till synes fria, så längtar hon också efter att få höra till. Hon rymmer hemifrån och slår sig ihop med gruppen.

Man får även träffa en äldre Evie, som ser tillbaka på sitt 14-åriga jag. Boken är svår att lägga ifrån sig.

 

Så länge min bror andas, Set Mattson

Så länge min bror andas 200x300 

Historisk thriller. Boken handlar om Gila som lever i Danmark med sin familj. Historien utspelar sig under andra världskriget. Familjen är judar och under detta år får Danmarks judar det mycket sämre då tyskarna ockuperat landet. Jakten på judarna börjar under sensommaren 1943 och familjen måste fly hals över huvud till Sverige. Men Gilas lillebror Jakob blir sjuk strax före flykten och blir kvar på ett sjukhus. Gila gör allt som står i hennes makt för att få tillbaka sin lillebror. Hon åker efter en tid tillbaka och letar efter honom. Tillsammans med sin väninna Ilse letar hon efter honom och kommer i kontakt med en grupp motståndsmän. Boken är mycket spännande och mångbottnad.

Hoppas något av boktipsen passar bra! Ha en riktigt fin sommar!

Önskar Anna-Klara, bibliotekarie, Varberga bibliotek