Örebro 750 år

Örebro - om inte världens bästa stad - så i alla fall vår bästa stad.

 

Rådhuset Örebro
 

Lagom till 750-års firandet får Örebro utmärkelsen ”Årets stadskärna”. En välförtjänt utmärkelse tycker vi örebroare som är förtjusta i vår vackra stad.

Mötesplats

Örebro har alltid varit en viktig mötesplats, mycket tack vare sin strategiska plats i Sverige. Staden har det tredje bästa logistikläget i Sverige, enligt tidningen ”Intelligent logistik”.

Hindersmässan Bildkälla: Örebro stadsarkiv
 

Tidigare möttes köpare och säljare på marknaden Hindersmässan i centrala Örebro. Idag sker mötet lika ofta utanför centrum, i Marieberg eller Boglundsängen.

Logistikcentrum

Mötet är inte alltid personligt. Örebro är ett viktigt logistikcentrum där mängder av varor lagras och lastas om. I Törsjö logistikcentrum, nära Marieberg, får besökaren en känsla av månlandskap. Tusentals kvadratmeter lagerlokaler och asfalt täcker ett stort område.

Kongresser

Örebro är ett populärt val när olika branschorganisationer ska välja en ort att förlägga sina kongresser. Conventum - konferens, kongress och arena, ligger nära allmänna kommunikationer och hotell. Hit hör Medborgarhuset, uppfört till Örebros 700-årsjubileum år 1965. Huset är av många ansett som Sveriges vackraste byggnad.

Medborgarhuset Örebro
 

Kex och skor

I äldre läroböcker beskrevs Örebro som kex- och skostaden. Idag får vi åka till Kumla för att hitta en skofabrik. Här ser du en bild från 1916 från en stansavdelning.

Oscaria Bildkälkälla Örebro stadsarkiv Sam Lindskog
 

De populära Mariekexen får vi baka själva, om vi vill ha några från Örebro. Kexfabriken, som en gång var Sveriges största, är nedlagd sedan 1975. Mariekexet tillverkas i Göteborg. Bilden nedan är från Örebro Kexfabrik. Den är tagen någon gång mellan 1938 och 1940. Fler bilder från Örebro i äldre tider hittar du i Örebro stadsarkivs bildarkiv.

Örebro kexfabrik Bildkälla: Örebro stadsarkiv/ERic Sjöqvist
 

Minns du din stad?

Du som är intresserad av Örebrohistoria är välkommen till Stadsbibliotekets berättarcafé den 20 oktober kl. 15 - 19. Under eftermiddagen får vi höra minnen från skola, politik, idrott och teater.

Sportstad

Örebro har fotbollslag i högsta serien, både på dam- och herrsidan. Även hockeylaget, basketlaget och damernas lag i volleyboll ligger i topp. I superserien för amerikansk fotboll finns laget Black Knights. Bandylaget tangerar toppen och spelar i näst högsta serien. När det är matcher för örebrolagen besöker många arenorna.

Örebrocupen

Varje år arrangeras Örebrocupen i fotboll, både på sommaren och vintern. Örebrocupen finns även för andra idrotter, innebandy och basket. Tusentals barn och ungdomar invaderar tillsammans med ledare och föräldrar hallar och planer. Cuperna har gott rykte och lockar även lag från andra länder.

Oset
 

Årets friluftskommun i tre år

Närhet till vacker natur och fina strövområden är något som kännetecknar Örebro. Boglundsängen, Karlslund, Oset och Rynningeviken är platser som får många örebroares ögon att lysa. Inte underligt att kommunen fått utmärkelsen ”Året friluftskommun” tre gånger.

En expanderande stad

Många söker ett nytt hem i Örebro och befolkningen ökar. Även bostadsbyggandet ökar. Vi ser ofta lyftkranar sträva mot skyn på nya platser.

I Örebro finns stora arbetsgivare både inom offentlig och privat sektor. Det största privata företaget är Atlas Copco Rock Drills. På sidan "Näringsliv" får du veta vilka som är de största offentliga arbetsgivarna. Där hittar du också mer information om arbetslivet.

Barn leker vid tom plaskdamm vid Stjärnhusen
 

Vintergator i väster

Ett bostadsområde som satt Örebro på kartan är Stjärnhusen i Rosta, färdigbyggt år 1952. Det känns ännu modernt med vackra hus och en fantastisk utemiljö för barn. Många besökare från Sverige och andra länder beundrar området. Områdets två gator har de vackra namnen Västra och Östra Vintergatan.

Kultur

Vill du njuta av kultur har du hamnat rätt. Örebro bjuder på teater- och musikuppleverser av skilda slag och av hög kvalitét. Länsteatern, Martin Mutter och hela Sveriges Hjalmar, alias Peter Flack, finns här. Svenska Kammarorkestern gästas av dirigenter från hela världen.

Många örebroare sjunger i kör och utbudet är av körer är stort och varierat. Anki och Magnus Spångberg leder en sångglad kör med 450 deltagare som varje år ger konserter som drar fulla hus. I sommar under Örebros jubileumsvecka kan du lyssna till kören vid Örebro slott den 12 augusti kl 17. 

En annan jubileumskonsert är  på Stortorget den 13 september kl. 17. Då tar en kör med 750 sångare från Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan ton.

OpenART Kanin
 

OpenARTpoetry

I sommar lyfter OpenART stadsbilden. Vi väntar med spänning på att få vandra runt på gator och torg och se på spännande, utmanande konstverk. I år deltar den världsberömde kinesiske konstnären Ai Weiwei.

Stadsbiblioteket arrangerar i samband med utställningen OpenARTpoetry. Vi uppmanar örebroare och andra besökare att twittra om konstverken. Skriv vad som faller dig in när du ser konstverken. Kanske blir det poesi.

Örebro står i lågor
 

Biblioteken

Biblioteken spelar en viktig roll i örebroarnas dagliga liv och ger möjlighet till läsupplevelser och gratis arrangemang för alla åldrar. Som en del i firandet av Örebro 750 år uppmuntrar vi barn och unga upp till 14 år att skriva om stadens framtid, i skrivaruppropet "Örebro står i lågor". Tänk dig att hela staden brinner. Vad vill du rädda? Hur ser Örebro ut om 75 år?

Som stolt bibliotekarie i Örebro hoppas jag att nästa utmärkelse till vår stad blir "Årets kulturstad".

Marianne Redman, bibliotekarie Örebro stadsbibliotek

Länkar

Boglundsängen

Idrottsanläggningar

Intelligent logistik

OpenART

OpenARTpoetry

Natur- och kulturreservat

Näringslivsfakta
Priser och utmärkelser

Sjung med Spångberg

Svenska kammarorkestern

Årets stadskärna

Örebro stadsarkivs bildarkiv

Örebro står i lågor

Örebro 750 år - jubileumsprogram

 1. Författarna och staden

  Undertitel: Örebro - 750 år i litteraturen
  Av: Lindén, Astrid
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Svensk litteraturhistoria
  Finns som: Bok
 2. Örebro 750 år

  Undertitel: möten mellan då och nu fångar stadens själ : 1860-talet - 2010-talet berättat i bilder : jubleumsboken Örebro 750 år
  Av: Lundberg, Eva
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Svealand
  Finns som: Bok
 3. Örebro 700 år

  Undertitel: en krönika från äldre tid och nutid
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1965
  Klassifikation: Svealand
  Finns som: Bok
 4. Örebro kex

  Undertitel: en bra go historia
  Av: Johansson, Åke
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Ekonomi och näringsliv
  Finns som: Bok
 5. Örebro - 110 år senare

  Av: Flink, Susanne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Svealand
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Skrivet av: Marianne Redman den 26 maj 2015