Är du en Roller Girl?

Roller derby kom på 30-talet i USA, då mest som en underhållning, men är nu en organiserad sport. 2007 startades första ligan i Sverige och idag finns det lag lite överallt, till och med i Örebro.


I Roller derby har du rullskridskor, hjälm och skydd på dig och sporten utövas antingen i en vanlig gymnastikhall eller i en oval inomhusbana. Lagen består av 14 spelare men man är endast tio stycken på planen samtidigt. Fyra stycken i laget är så kallade Blockers och en är en så kallad Jammer. Jammern bär alltid en hjälm med stjärna, för att du enkelt ska kunna se vart jammern är.

Jammerns uppgift är att försöka ta sig igenom motståndarlagets blockers. Blockerns uppgift är att hjälpa jammern att ta sig igenom men samtidigt också förhindra att motståndarlagets jammer tar sig förbi lagets egen klunga. Lagets klunga brukar kallas för ett Pack. När en jammer har tagit sig igenom hela packet får det laget poäng och kan avsluta ”jammet”. Roller derby går helt enkelt ut på att man ska bryta sig igenom varandra med tacklingar och det gör sporten riktigt tuff. Men tur är så finns det domare som håller koll på alla regler.

Om man är med i ett Roller derby-lag får spelarna också hitta på alldeles egna derbynamn som representerar vem DU är på planen. Hur kul? En tuff och häftig sport som alla borde prova! I Örebro heter laget Nerike Knockouts och spelar i den svenska serien. Såhär kan det se ut vid deras matcher:

Nerike knockouts
 

Verkar detta vara en grymt kul sport? Gå in och kika mer på deras hemsida här!

Astrid ska bli en Roller Girl

När vi i början av året öppnade Seriebiblioteket fick vi in flera spännande och roliga serieböcker. En av dem var just Roller Girl av Victoria Jamieson som handlar om Roller derby. Huvudpersonen Astrid och hennes bästis Nicole brukar få följa med Astrids mamma på olika kulturkvällar som Astrid och Nicole tycker är urtrista! Men en dag tar hon med dem till en lite annorlunda tillställning, ett roller derby. Astrid blir fullständigt förälskad i sporten och hon studsar ut ur hallen efter matchen helt övertygad om att hon ska bli en ROLLER GIRL!
Allt som händer inom Astrid kretsar kring att bli en riktigt roller girl, hon ska bli bäst som sin idol Rainbow bite. I början har hon det tufft, till och med svårt att stå på sina rullskridskor och hon är blyg inför laget. Men som hon sliter. Svett, tårar, bästis-bråk och gud vet allt som hon kämpar sig igenom. Följ med Astrid på hennes äventyr och jag lovar att du får en rolig läsning!

Artikel skriven av: Karin Ganelind

 

 1. Roller girl

  Av: Jamieson, Victoria
  Språk:
  Svenska
  Klassifikation: Tecknade serier
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Skrivet av: Karin Ganelind den 5 juni 2017